Интегрирана база данни и дигитализирана информация, свързана с културната идентичност на ромската общност в Община Поморие

Създаване на центрове за социално включване на маргинализирани общности на територията на Община Поморие

Децата в ранна детска възраст са активно растящи, научаващи и изграждащи навици, които ще оформят тяхното психическо, физическо и емоционално здраве. В този знаков период за развитието на тялото и психиката, всички потенциално вредни въздействия могат да имат дългосрочни психо- соматични последствия.

Гледането на телевизия има някои положителни, но и доста отрицателни въздействия върху ранното развитие на мозъка, поведението и здравето, изобщо.

Малчуганите учат най-ефективно при взаимодействието си с други хора, затова връзката родител- дете е от решаващо значение за социалната адекватност и кумуникативност, но с телевизията, тази връзка е дълбоко засегната поради намаленото, фрагментирано и непълноценно прекарано време.

Добре е да знаем, че изграждащият се мозък е генетично предразположен да се учи на социални взаимодействия от контакта с възрастни и други деца, а не от бездушният син екран .

Децата имат силна нужда от положителни преживявания, емоции и подкрепящи стимули с техните родители. Комуникацията с все още неговорещото кърмаче, дори на „бебешки“ език предоставя умствена стимулация, която е несравнимо по- полезна от мултимедийните залъгалки: именно заради това, според изследователите, телевизора забавя придобиването на езикови умения, които пък на свой ред затормозяват цялото по- нататъшно развитие.

За съжаление, поради претовареност на родителите, все повече деца потъват тотално в света на телевизията и компютрите, дълго преди да започнат училище.

Е,време е и вие,като родители да поемете инициативата и да дадете предложения за различни забавления и игри на открито, а защо не и самите вие да се включите в тях.

 

Народна топка с балон

Всички помним любимата ни игра на народна топка от детството.Правилата на играта са същите ,но вместо топка имаме балон, пълен с вода.Забавлението е гарантирано,но и измокрянето също е възможно.

 

Цветно шоу

Това е отборна игра. Ще ни трябват много балони в два цвята, като червено и синьо.

Играчите са разделени на два отбора и по сигнала на представящия започват да събират своя цвят: един отбор червени топки, другият син. Който събере цвета му по-бързо, печели.

balon

 

Открий еднаквите карти

С тази игра е не само забавно ,но и децата развиват паметта и концентрацията си.За целта отпечатайте на цветен принтер различни картинки,или символи,всяка от които трябва да е по два броя.Обърнете ги на обратно ,така че да не се виждат.Участниците се редуват един по един да обръщат по две картинки .Ако картинките им съвпадат,ги взимат, а ако не-чакат реда си,за да отворят нови две.Побеждава накрая този участник ,който се окаже със събрани най много съвпадащи картинки.

listi

 

Сляпа баба

Играта се игра е от 3 до 15 деца. Един от играчите е със завързани очи, а друго дете го върти три пъти, след това децата се отдалечават на десет крачки от детето със завързани очи, като броят на глас от 1 до 10. След това “сляпата баба” започва да търси останалите играчи. Те имат право да издават звуци! Когато едно от децата е хванато “сляпата баба” трябва да познае кое е то! След като го познае, другото де те става сляпа баба!

Играта е много забавна! Изиграйте я и ще се уверите сами!

Рисунки с тебешир – това е една от най-любимите детски игри, които никога не омръзват. Ако сте повече хора, може да си измислите някакви правила. Например да рисувате с вързани очи или всеки да довършва рисунката на предишния – един да нарисува главата на кучето, друг тялото, трети – опашката… Може да се получат много забавни и весели картинки.

Дърпане с въже

От ранна детска възраст, много от нас знаят забавната игра, в която два отбора се борят един срещу друг за да научат кой от тях е най-силният в тегленето на въже.В тази игра могат да се включат и родителите на децата.

Състезание с чували

igra

 

Изготвил: Психолог Мария Стоева

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Категория: