Интегрирана база данни и дигитализирана информация, свързана с културната идентичност на ромската общност в Община Поморие

Създаване на центрове за социално включване на маргинализирани общности на територията на Община Поморие

Отговори на въпроси към психолога Иван Атанасов:

Въпрос от :

1. К.А. – 11 години

Здравейте,

Много дълго си стоя във вкъщи и това ме депресира. Моля кажете какво да направя за преодолея това състояние? Ще се върнем ли скоро на училище?


Здравей,

Благодаря ти, ще споделяш нещата които се случват при теб сега. Трудно е човек да намери сили за да възвърне ритама си на живот от преди две седмици, но не е и невъзможно. Може да опиташ с малко физически упражнения сутрин за по-добър тонус. Активно да участваш в онлайн обученията заедно със своите връстници, където всички сте заедно и научавате много и интересни неща. Спомняй си за всички хубави моменти, които си имал до сега и не губи вяра, че всичко ще се оправи. Надявам се скоро проблемите, с които се сблъскваме всички да намерят решение и да се върнете на училище. Не губи вяра и надежда защото хубавите неща рано или късно ще дойдат при теб.
Иван Атанасов – психолог

 

2. К.А – 19 години

Здравейте г-н Атанасов,
Имам притеснения относно това дали има проблем да излизам по малко от къщи вечер за да се движа, защото имам нужда от това?


Здравей,

Благодаря за доверието и че искаш да споделиш нуждите си. Знаеш, положението е сложно в момента с пандемията от Covid 19, както у нас така и по света. Важно е да се спазва социалната дистанция сега. В момента всеки един от нас има нужда да излиза на вън и да се радва на хубавото време, но трябва да бъдем осторожни! Излизането е при нужда да отидеш до магазин, аптека или до някоя институция.
За това те призовавам да си останеш в къщи, като се надявам скоро да разрешат излизане за кратък период от време, както е в някои от страните в Европа и по други части по Света. У нас за сега е разрешено с домашен любимец или по здравословни причини.
Не губи вяра и надежда, че скоро нещата ще се оправят!

С пожелание хубав и усмихнат ден от мен!

Иван Атанасов - психолог

 

3. К.Д. – 53 години

Здравейте, Моля за вашият съвет относно това дали е опасно да отида на църква за един от най-светлите християнски празници - Възкресение Христово? Имам нужда да го направя, но се притеснявам много от сегашното положение . Моля пишете ми какво мислите за това?
Весело посрещане на празника!


Здравейте,

Въпросът за вярата е много личен и трудно могат да се дадат насоки по него. Знаете по телевизията правителствени и религиозни лица, призоваха да не се ходи на църква този Велик Ден. Причините са прости, за да не се разпространява заразата, което е съвсем логично. Така, че аз също призовавам да си останем в къщи и да се спазва социалната дистанция. Ще има още много и светли празници пред нас и дай Боже да имаме времето да ги празнуваме след като отмине всичко.

Но ако все пак сте решили и желанието ви е силно да отидете на църква и го направите, то моля ви спазвайте правилата за посещение в храмовете и вземете необходимите предпазни мерки.

Весели празници от мен! С пожелание за мирно посрещане на Велик Ден !

Иван Атанасов – психолог

 

4. Ж.Д.- 40 години

Здравейте,
На последък не мога да спя нормално и от притеснения. Спя тежко и сънувам неприятни неща понякога . Това продължава, от както сме в социална изолация. Като се събудя сутрин все едно съм пренасяла камъни цяла нощ. Кажете моля какво да направя за да спре всичко това. Моля за вашето съдействие.


Здравейте,

Благодарим ви за доверието и това, че споделяте с нас. Всичко това което се случва при вас е резултат от последиците от социалната изолация, в която сме всички в момента. Сега е много важно да запазите бодър духът си и добър жизнен тонус, което всъщност е голямото предизвикателство. Не се поддавайте на паниката и страха, водещ след себе си отчаянието и депресивните състояния. Вярвайте в Доброто и, че хубавите неща предстоят, защото законът е прост: "Това в което вярваме, съответно това и привличаме в живота си".
Добрият физически тонус можете да поддържате с физически упражнения в домашни условия, а справянето с негативните емоции може да се осъществи с релаксации и динамични медитации. Това ще спомогне за подобряване на качеството на сънят ви. Тежките сънища ще изчезнат с времето заради по-доброто ви психо-емоционален състояние, ако сте започнали да изпълнявате по горе написаното.
Надявам се казаното до тук да ви е било полезно и ефективността му ще бъде усетена, когато започне прилагането на нещата стъпка по стъпка.
Бъдете здрава и не губете кураж и надежда!

Иван Атанасов- психолог

 

5. Ф.И. – 11 години

Здравейте,
Дълго време сме в къщи. Чувствам се подтисната от това. Нищо не ми се прави и нямам желание да уча. Кажете ми как да се преборя с това?


Здравей,

Благодаря ти за доверието. Всичко това, което се случва с теб е в резултат от изолацията в която сме всички сега. Трябва да намериш сили и да проявиш силата на своя характер. Важно е също да продължиш да учиш, защото сегашното положение рано или късно ще отмине, а важността на образованието ти остава и то за много години напред. Поддържай добрият си тонус с гимнастика у дома, участвай активно в учебните ви занимания онлайн, където всички сте заедно с твоите приятели и съученици. Чети книги и се забавлявай в Интернет в свободното време.
Така ще ти бъде по-леко и приятно, а времето прекарано в къщи за по-продължителен период от време ще отмине неусетно.

Бъди здрава и не се предавай!

Иван Атанасов психолог

 

6. А.А. – 12 години

Здравейте,
Притеснявам се за майка ми, която живее в една от най-засегнатите страни от пандемията в Европа. Също ме притеснява това дали ще я видя на лято. Говорим по скайп но не е същото, както да си дойде у нас. Скоро ли ще се върнем, към предишния начин на живот? Смятате ли че всичко ще се оправи?


Здравей,

Благодаря ти за доверието, и че пожела да споделиш с нас. Наистина положението сега е напрегнато и борбата с COVID 19 се води в много държави по света. Мисля, че и това да говориш с майка си по скайп е повече от добре в сегашната ситуация. Правилата за социалната изолация трябва да се спазват, за да може вирусът да отмине по-бързо. Тогава всички ще се върнем към нормалния си начин на живот и дано това да е по-скоро. Сигурен съм, че и този ден ще дойде, но до тогава запази се въоражи с търпение и вяра. Вярвам, че майка ти е от хората които спазват всички правила и тя също няма търпение да те прегърне. Пожелавам ви да сте здрави и двамата!

Иван Атанасов-психолог

 

7. М.А. – 13 години
Здравейте, Напоследък не се разбирам добре с брат ми. Все спорим, караме се , а не искам да е така. Какво мога да направя според вас за да оправим отношенията си?


Здравей,

Благодаря за доверието и желанието да споделяне.
В сегашния момент отношенията в семейството са напрегнати заради изолацията, в която се намират всички. На моменти отношенията между близките се нагнетяват и заради близката дистанция у дома. Важно е да се спазва добрия тон и да не се губи присъствие на духа. Караниците и конфликтите няма да ви доведат на добър край. Важно е да спазвате дистанция относно личното пространство на всеки един в дома. Намирането на добрия тон ще помогне също много и показването на добронамереност към този, който стои срещу теб. Сигурен съм, че ще откриете общ език и нещата помежду ви ще се оправят. Можеш да помолиш за помощ и съвет и родителите си, които също са с вас.
Вярвам във теб и в здравия ти разум. Пожелавам ви всичко да се разреши помежду ви скоро и по най-добрия начин.

Иван Атанасов-психолог

 

8. Е.А. – 10 години

Здравейте,
Искам да споделя как се чувствам напоследък. Нямам желание да уча и нищо не ми се
прави. Смятате ли, че ще върнем на училище през втория срок. В къщи е скучно и няма какво да се прави?


Здравей,

Благодаря ти за доверието и че пожела да споделиш с нас, това което се случва с теб.
За съжаление връщане в училище за тази учебна година, както и съобщиха вече по телевизията не ще бъде възможно. В твоето състояние се намират много хора в следствие на социалната изолация. Вече имах много подобен род въпроси зададени към мен, на които отговорих този месец и скоро те ще бъдат публикувани на сайта ни. Съветът ми към теб, както и към всички останали е да намерят сили да се преборят с последиците от демотивацията и апатията. Да наблегнат на силните си страни защото това ще им помогне да излязат от нея и да продължат напред в новите условия. Не губи вяра и надежда, че всичко ще се оправи. Рано или късно ще започнем да се връщаме към по-нормален ритъм на живот. Наблягай на учението за да завършиш учебната година скоро. Сигурен съм, че въпреки дистанцията сте заедно с твоите приятелки в Интернет пространството където се забавлявате въпреки разстоянията помежду ви. Пожелавам ти успех и горе главата!

Иван Атанасов - психолог

 

9. Х.А. – 11 години

Здравейте,
Мой приятел ми е сърдит защото не искам да играя с него на Warcraft. Той знае, че не харесвам тази игра, но въпреки това настоява да играем. Как да постъпя за да запазим приятелството си?


Здравей,

Оценявам това, че споделяш това как се чувстваш сега. Трябва да ти кажа, че няма нерешими неща между двама приятели, ако те наистина са такива. Мисля, че и за двама ви ще е добре да обсъдите това, което харесва единият и това което харесва другият, така след като се изясните мисля ще намерите общ език и съгласие от помежду ви. С пожелание в най-скоро време нещата при вас да се разрешат по най-добрия начин и за двама ви!

Иван Атанасов - психолог