Интегрирана база данни и дигитализирана информация, свързана с културната идентичност на ромската общност в Община Поморие

Създаване на центрове за социално включване на маргинализирани общности на територията на Община Поморие

психолог Мария Цепиелик

  1. Ева

Здравейте,

Защо нямам приятели?
Чуствам че всички ме изоставят и странят от мен.


Здравей,

Бъди по–уверена в себе си.

„Самотата може да произлиза от неувереност. Трудно е да развиваш приятелства, когато смяташ, че не си достоен за вниманието на другите.“

Не се самосъжалявай.

„Самотата е като плаващи пясъци. Колкото повече затъваш, толкова по–трудно е да се измъкнеш. Ако ѝ позволиш да обсеби мисленето ти и постоянно се самосъжаляваш, никой няма да иска да е твой приятел.“

Всички се чувстваме самотни понякога, просто в различна степен. И макар да е възможно самотата да е смазващо чувство, в крайна сметка тя си остава само едно чувство. Чувствата обикновено биват предшествани от мисли, а ние можем да контролираме мислите си.

Бъди и реалистка в очакванията си от другите.

„Не всеки може да бъде най–добрият ти приятел, но ще намериш хора, които ги е грижа за тебе. И това е достатъчно, тъй като ще премахне самотата.“

 психолог Мария Цепиелик

 

  1. Г.Г.

Здравейте,

Страхувам се от ситуации с непознати хора,които трябва да ме наблюдават или оценяват по някакъв начин


Здравейте, Г.Г

Всеки човек се чувства нервен или неудобно от време на време,особено в нови ситуации.Временният страх от общуване може да е реакция към някакъв стрес,появил се в живота ви - преместили сте се в нов квартал или сте започнали нова работа,например. Ако проявявате следните симптоми обаче за продължителен период от време може да имате социална фобия.

Моля напишете ми подробности
Кога се появиха тези страхове?
Колко време продължават?

Ще се радвам ако мога да ви бъда полезна!

Поздрави!
Мария Цепиелик

 

 3. Мими

Здравейте ,напоследък изпитвам сшлто нопрежение раздразнителност главоболие резки смени в настроението.
Дайте ми савет


 Здравей,Мими

Доста болести имат симптоми,които приличат на симптомите на тревожно разстройство.Ето защо горещо ви препоръчвам ,особено ако за първи път изпитвате силна тревожност,главоболие да се консултирате с личния си лекар.Той може да ви помогне дали имате физически проблем,дали не сте получили реакция към някое лекарство,дали тревожността ,главоболието са на психическа основа или някаква комбинация от горните неща.

Поздрави!

психолог Мария Цепиелик

 

4. X

Здравейте ,oт доста време насам се чувствам много уморена и нямам никакво желание дори да ходя на работа.
Моля посъветвайте ме.


Събуждате се трудно, чувствате се недоспали и много уморени от сутринта и нямате енергия за нищо. Искате само да свърши поредният работен ден, да се приберете и да се излегнете на дивана.

Оказва се, че може да има много причини да се чувствате уморени дори и да сте се наспали.Макар да си мислите, че в края на дългия ден последното нещо, което трябва да правите, е да се хвърлите в тренировки, това е начин да възстановите енергията си.

Започнете да тренирате редовно, ще забележите колко повече енергия имате и колко по-жизнени и дееспособни се чувствате. Науката потвърждава, че редовните физически упражнения се борят с изтощението и повишават енергията.Храненето също е важно за организма.Негативните мисли заменете с позитивни.

Хубав ден и бъдете здрави!

психолог Мария Цепиелик

 

5. В.Стоянова

Много често си похапвам повече от това седене в къщи и онлайн обучение, друго нищо не правя освен да ям.


Здравей В.Стоянова!
Повечето хора обичат да си похапват доста често в,което няма нищо тревожно.Стига да съчетаваш приятното с полезното.Освен да похапваш е хубаво и да спортуваш,по този начин ще изразходваш енергия и калории,а и ще се чувстваш здравословно по добре.

Хубав ден!

психолог Мария Цепиелик

 

6. Славка Иванова

Здравейте. Искам да ви попитам, тъй като напоследък страдам от безсъние и тревожност, какво да правя? Много зле се чувствам психически.


Здравейте!

Тревожността започва с някакво събитие,което отключва неприятни усещания като физическо или умствено напрежение.Този нормален процес излиза извън контрол на следващия етап-когато човекът изтълкува грешно физическите симптоми.Вместо да ги сметне за нещо нормално,той ги приема като сигнал ,че се случва нещо опасно.С други думи, получава се порочен кръг.За щастие ,тялото може да остане в такова състояние само известно време,след това се успокоява и ще спите нормално.

Хубав ден!

психолог Мария Цепиелик