Интегрирана база данни и дигитализирана информация, свързана с културната идентичност на ромската общност в Община Поморие

Създаване на центрове за социално включване на маргинализирани общности на територията на Община Поморие

Отговори на въпроси от м.юни 2020г. от психолога И.Атанасов:

  1. А.С. - 12 години.

Здравейте,

Пиша ви във връзка с проблеми с мой съученик. От известно време се държи много агресивно с мен. Напада ме по Интернет, обижда ме и говори лоши неща за мен на моите приятели. Моля дайте ми съвет как да постъпя или кого да помоля за помощ?


Здравей,

Благодаря ти за доверието и това, че споделяш нещата които нарушават зоната ти на комфорт. За съжаление всеки един от нас се е сблъсквал със ситуация подобна на твоята, но трябва да ти кажа, че изход винаги може да се намери. На първо време може да опиташ да поговориш с твоя приятел и да обсъдите проблемите в отношенията по между ви. Разбери какви са причините за неговото поведение, провокирал ли си го с нещо или засегнал? Ако и това не помогне можеш да потърсиш помощ от родителите си, да обсъдите нещата и те да поговорят с родителите му. Не оставяй нещата така и се бори!

В очакване на добри новини от теб.

Иван Атанасов – психолог

 

  1. Т.С. - 13 години

Здравейте,

Напоследък не се разбираме с моята сестра. Все се караме, пипа ми нещата. Кажете моля ви как да преодолеем различията помежду ни. Вече ми омръзна да се разправяме всеки ден без повод.


Привет,

Благодаря ти за доверието и желанието да споделиш. Да наистина тези неща не са приятни особено, когато това е близък човек - твоята сестра. Трябва обаче да ти кажа, че нещата и много лесно могат да се оправят. Поговори със сестра си, обясни и кака се чувстваш и, че не ти е приятно сегашното положение помежду ви. Вярвам, че тя ще те разбере и ще намерите верният тон във взаимоотношенията ви. Ако и това не помогне може да споделиш и с твоите родители и съм сигурен, че ще помогнат да изгладите взаимоотношенията помежду си.

Иван Атанасов - психолог

 

  1. С.А. - 31 години

Здравейте,

Търся ви за съвет, заради моят син. Напоследък има нервни изблици, напада ме и ми посяга. Казах на съпругът ми, но той не ми вярва. Моля помогнете да се справим с тази ситуация.


Здравейте,

Благодаря ви за доверието в този нелек момент за вас и желанието да споделите относно проблемите със синът ви. Тревожно е казаното до тук от вас, съветът ми е отново да обсъдите този въпрос със съпругът си. Възможно е проблемите при детето да се дължат на емоционална нестабилност, в която той изпада и да ви е нужна и специализирана помощ. Поговорете с личният ви лекар да ви насочи към специалист, защото неговото мнение е важно сега. Моля да ме държите в течение.

Иван Атанасов - психолог