Интегрирана база данни и дигитализирана информация, свързана с културната идентичност на ромската общност в Община Поморие

Създаване на центрове за социално включване на маргинализирани общности на територията на Община Поморие

Отговори на въпроси от м.май 2020г. от психолога И.Атанасов:

  1. К.А. - 11 години.

Здравейте,

Моля да ми отговорите , ще има ли лятна занималня през лятото и ще имаме ли занятия

отново при вас, като миналото лято.


 Привет,

Явно заниманията ни по проекта от миналото лято, където всички бяхме заедно и си прекарвахме чудесно в игри и занимания ти липсват. Трябва да ти призная, че и при мен е така. За съжаление не възможно да се даде отговор сега, защото много неща не са ясни все още. Сигурно е обаче, че Ще продължим да работим онлайн и да сме на твое разположение, както и на всички останали деца. По този начин няма да губим връзка помежду си. Изпратил съм тест до директорката на вашето училище госпожа Стоянова , който ще ви бъде предоставен. Надявам се да включиш активно и да помогнеш в неговото попълване. До скоро писане и до нови срещи в интернет пространството!

Иван Атанасов – психолог

 

  1. Т.П. - 10 години

Здравейте,

Липсва ми училището. Г-н Атанасов ще имаме ли занимания и това лято с вас? Нямам търпение отново да рисуваме и да играем игри.


Привет,

Виждам, че не си забравила заниманията ни по проекта от миналото лято, където всички бяхме заедно и си прекарвахме чудесно в игри и занимания. За съжаление не мога да ти отговоря сега, защото много неща не са ясни все още. Ще продължим да работим онлайн и да сме на твое разположение, а също така и на всички останали деца. По този начин няма да губим връзка помежду си. Изпратил съм тест до директорката на вашето училище госпожа Стоянова , който ще ви бъде предоставен. Надявам се да бъдеш активен участник и да помогнеш в неговото попълване.До скоро писане и до нови срещи в интернет пространството!

Иван Атанасов – психолог

 

  1. Ж.Д. - 40 години

Здравейте,

Моля за вашата помощ. Едно от децата ми страда от нощно напикаване. Как може да му се помогне?


 Здравейте,

Благодаря ви за доверието и желанието да споделите с нас. За съжаление това е не рядко срещан проблем при подрастващите. Слава Богу има лечение. Причината за нощното напикаване е незатворени прешлени на гръбначния стълб, като всичко това се коригира след 15-16 година при децата когато те се затварят и проблема изчезва. Друга причина за нощното напикаване е, че детето спи много дълбоко и главния мозък губи връзка с тялото. Друга вероятна причина би могла да бъде наследственост. За щастие има и медикаментозно лечение в днешно време. Съветът ми е да се обърнете към лекар специалист, който може да помогне на детето с познание в тази сфера.

Иван Атанасов – психолог

 

  1. К.Д. - 53 години

Здравейте,

Положението у нас става нетърпимо нито работа, нито пари. Само се караме с мъжа ми. Смятате ли че ще има сезон на Сл.Бряг? Какво да направим за да се успокоят нещата?


 Здравейте,

Благодаря за доверието и желанието за споделяне. Последиците от пандемията, която преживяхме и всичкия този стрес се отразяват много или малко на всеки един от нас и във всяко семейство. Опитайте се да запазите добрия тон в комуникацията помежду ви, без да се стига до конфликтни ситуации. Вярвам че по отношение на работата нещата ще се оправят постепенно, налице са разхлабване на мерките и активно се говори за започване на туристическия сезон на малко по-късен етап. Слънчев Бряг е едно от най-големите и притегателни места за морски туризъм и съм повече от сигурен че ще заработи скоро .Не губете вяра и надежда, че нещата ще се оправят и всичко ще си дойде по местата по-най добрия начин.

Иван Атанасов - психолог

 

  1. М.С. - 31 години

Здравейте,

Искам да споделя с вас какво се случва у нас. Дъщеря ми напоследък е с нервни изблици.

Вика, крещи, напада другите деца. Какво да направя за да и помогна? Моля дайте ми съвет.


Здравейте,

Благодаря ви за доверието и че пожелахте да споделите с нас.

Моля ви да поговорите с детето относно причините, които го карат да се държи по този начин. Възможно е да има нещо което тя изживява но не желае да сподели. Важно е също да се разбере дали не е станало жертва на насилие то самото и това да са последиците от преживяната травма. Причините може и да са други, отклоняване на родителското внимание от детето, може да е последица от социалната изолация в която бяхме всички дълго време и т.н.

В очакване на вашият отговор.

Иван Атанасов-психолог

 

  1. К.А. - 27 години

Здравейте,

Положението в къщи става нетърпимо. Мъжът ми остана без работа и почна много да пие. Караме се всеки ден и работата отива на бой. Какво да правя да се успокои и аз също. Вече нямам нерви.


Здравейте,

Благодаря ви за доверието и желанието да споделите случващото се при вас. За съжаление последиците от пандемията с COVID 19, засегнаха ежедневието на всеки един от нас и икономиката ни включително. В такава ситуации много хора преживяват стрес изпада в различни психични състояния и депресии. Моя съвет към вас на първо време е туширате напрежението в конфликтните моменти, защото то няма да донесе нищо добро за двама ви. Комуникирайте активно с него за да може съпруга ви да усети подкрепата ви, а вярвам, че това ще му помогне да намери сили да остави пиенето и да започне да търси работа отново, защото в никакъв случай положението не е толкова отчайващо. Проверявайте в Бюрата по труда за нови работни позиции. Мерките се разхлабват със всеки изминал ден и много хора полека лека възвръщат нормалния си ритъм на живот. Не губете вяра и надежда, че хубавото предстои защото наистина е така. В очакване на новини от вас.

Иван Атанасов – психолог

 

  1. С.А. - 9 години

Здравейте,

От известно време не мога да спя спокойно. Мама каза, че бълнувам. Защо се случва всичко това с мен?


 Привет,

Благодаря ти за доверието и желанието да споделиш своите преживявания. Причините за неспокойният сън може да са много и различни. Обикновено са свързани с нещата, които преживяваме в ежедневието си и отпечатъците, които оставят в съзнанието ни. Други са свързани с природни явления или аномалии и ред други причини. Предполагам, че в твоя случай си преживяла нещо в ежедневието си, което ти е трудно вътрешно да приемеш и предизвиква силни емоции подсъзнателно. Предлагам ти на да опиташ да порисуваш или да моделираш с пластилин неща, които харесваш. Това ще ти помогне да се поразтовариш. В очакване на новини от теб.

Иван Атанасов – психолог

 

  1. Б.Б. - 31 години

Здравейте,

Пиша ви във връзка с моето дете Александър Белов, което е участник в проекта. Преди време той ми каза, че ви е писал и е получил отговор от вас. Притесненията ми са относно това, че той страда от физическата дистанция помежду ни, защото аз живея в чужбина и не сме се виждали няколко месеца. Моля за съвет какво да направя за да може той да се успокои.


 Здравейте,

Благодаря ви за доверието и желанието да споделите с нас. Да наистина преди време синът ви потърси помощ и съвет. Причината за неговото безпокойство се дължи на физическото ви отсъствие. За съжаление не малко деца имат подобни проблеми у нас, защото родителите им са в чужбина. Радостното е, че все пак имате връзка виртуално и се виждате и чувате често. Надявам се скоро да имате възможност да се срещните след падането на мерките по карантина от COVID 19 в цял свят. Давайте му кураж, че нещата скоро ще се оправят. Нека детето вижда и усеща любовта и вниманието, с което го обграждате .Това ще засилва връзката помежду ви и той ще бъде по-спокоен и уравновесен.

Иван Атанасов – психолог

  1. Н.К. - 33 години

Здравейте,

Искам да споделя с вас, притесненията си относно сина ми. Напоследък го наблюдавам, че се събира с лоша компания. Не се прибира в къщи на време, отговаря ми и май е започнал да пуши цигари. Не смея да кажа на баща му. Моля посъветвайте ме какво може да се направи.


Здравейте,

Благодаря ви за доверието и желанието да споделите. Не рядко срещан проблем е този, при който тийнейджърите са повлияни от средата извън семейството по един неблагоприятен начин. В разрешаването на случващото се ще помогнат разговорите по между ви, способността ви да дадете една друга гледна точка на детето в тази ситуация, за да може то да види проблема през вашите очи и да разбере смисъла на казаното от вас. Така то ще може да прецени реално за себе си случващото се и да напусне тази компания. Подкрепата на семейството е важна в такива моменти и физическата саморазправа е нежелателна, защото тя само задълбочава нещата. Не се притеснявайте отново да ни пишете за да може да се проследи от близо случващото се и да се вземат други своевременни мерки ако е нужно, за да може да се разреши случая по възможно най-добрия начин за вас и вашето дете. Разчитайте на нашата подкрепа и на желанието ви да ви помогнем.

Иван Атанасов - психолог

 

  1. Е.А. – 11 години

Здравейте,

Скарах се с най-добрата си приятелка. Аз бях виновна обаче. Тя не ми говори. Искам

пак да другаруваме. Незнам как да и сеизвиня? Моля помогнете ми.


Здравей,

Благодаря ти за доверието и споделянето. Да има такива моменти в живота на всеки човек, когато се появяват конфликтни ситуации в отношенията с приятел. Мнозина са го преживели, но и за много от тях е имало изход от тази ситуация, защото приятелите са за това да си прощават. Може да помолиш друг ваш общ приятел или възрастен да ти помогне да направите среща с твоята приятелка и да изясните отношенията си и пречките помежду ви. Защо се е стигнало до там, от какво е била засегната, защо ти си постъпила по този начин. Така, като се изяснят нещата по между ви съм сигурен, че ще намерите общ език, неприятните моменти ще останат в миналото и отношенията ви ще стъпят на по здрава и стабилна основа.

Иван Атанасов - психолог